Search
Close this search box.

wmo        
huishoudelijke            hulp

Heeft u behoefte aan huishoudelijke hulp? In bepaalde gevallen heeft u recht op huishoudelijke hulp vanuit de wmo. De wmo staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en legt op uw gemeente een verplichting om te onderzoeken of u behoefte heeft aan huishoudelijke hulp.

Taken WMO huishoudelijke hulp

Onder huishoudelijke taken in de wmo vallen de overname door een hulp van de lichte en zware taken in het huishouden, maar ook de wasverzorging is een aparte huishoudelijke taak. De lichte taken in het huishouden zijn bijvoorbeeld het afstoffen van de woning, het doen van de afwas, het wegbrengen van het huisafval en het opruimen van uw woning. Onder de zware huishoudelijke wmo-taken vallen het stofzuigen en dweilen, maar ook het opmaken van uw bed. De huishoudelijke taak wasverzorging in de wmo omvat het wassen, het drogen, strijken en opvouwen van uw wasgoed.

Wekelijkse of incidentele taken

Naast wekelijks terugkerende huishoudelijke taken zijn er ook incidentele taken of jaarlijks terugkerende huishoudelijke taken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wassen van gordijnen, het afnemen van deuren en deurposten of het schoonmaken van uw koelkast en het ontdooien van de vriezer. Ook het wassen van de ramen aan de binnenkant in uw woning is een huishoudelijke taak die onder de wmo valt. Het wassen van ramen aan de buitenkant wordt door de Centrale Raad van Beroep (de hoogste Nederlandse bestuursrechter) wel gezien als een huishoudelijke taak, maar deze huishoudelijke taak valt niet onder de wmo. De Raad gaat er vanuit dat u daarvoor een glazenwasser kunt inschakelen. Mocht dat financieel voor u niet haalbaar zijn, dan kunt u in bepaalde gevallen een beroep doen op de bijzondere bijstand.

Hoe regel ik

Huishoudelijke hulp?

Hoe regel ik huishoudelijke hulp?

Meestal kunt u via de website van uw gemeente achterhalen waar u melding kunt maken voor huishoudelijke hulp. Nadat u melding heeft gemaakt van uw behoefte aan huishoudelijke hulp zal een wmo-consulent van uw gemeente contact met u opnemen om een afspraak bij u thuis in te plannen. Dit gesprek wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd. In dit gesprek bespreekt de wmo-consulent uw behoefte aan huishoudelijke hulp en wordt er nagegaan welke huishoudelijke taken van u overgenomen moeten worden door de hulp. Vanaf de wmo-melding heeft de wmo-consulent zes weken om uw behoefte aan huishoudelijke hulp te onderzoeken.

wmo huishoudelijke hulp

Na de melding en het keukentafelgesprek zal de wmo-consulent een besluit voorbereiden. U dient zes weken na de melding een officiële wmo-aanvraag in en uw gemeente zal vervolgens binnen twee weken een besluit moeten nemen. In dit besluit zal uw gemeente motiveren of u voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt. Als u voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt, zal in het wmo-besluit ook beschreven moeten staan welke huishoudelijke taken worden overgenomen en welke tijd de hulp daarvoor krijgt.

Bezwaar en Beroep

Heeft u een wmo-besluit ontvangen over de huishoudelijke hulp en bent u het met de beslissing oneens, neemt u dan direct gratis contact op met Van Niftrik Advocatuur door te bellen op telefoonnummer 085 203 0903. Van Niftrik Advocatuur beoordeelt het wmo-besluit van uw gemeente en informeren u over uw proceskansen en de proceskosten.

GRATIS ORIËNTEREND GESPREK

DIT EERSTE GESPREK MET DE ADVOCAAT IS VRIJBLIJVEND EN GRATIS.
NEEM NU CONTACT OP OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN.