Welke WMO voorzieningen kan ik aanvragen?
Gerelateerde vragen
- Wat betekent WMO?
- Wat kost een wmo-advocaat?
- Kan ik mijn zorgverlener zelf kiezen?
- Welke WMO voorzieningen kan ik aanvragen?
- Hoe kan ik een WMO voorziening aanvragen?
- Ik ben het niet eens met de beslissing van de gemeente?
- Ik heb melding van mijn hulpvraag gemaakt, maar ik hoor niets meer van de gemeente, wat nu?
- Wat zijn de proceskosten in een wmo-zaak?
- Wat zijn griffierechten?
Welke WMO voorzieningen kan ik aanvragen?
Bij het antwoord op de vraag ‘welke Wmo-voorziening kan ik aanvragen’ kunt u aan de volgende voorzieningen denken: huishoudelijke hulp, een vervoersvoorziening, individuele begeleiding, dagbesteding, een rolstoel, beschermd wonen, een woningaanpassing of respijtzorg.
Onder huishoudelijke hulp vallen taken zoals stofzuigen, dweilen, ramen lappen en het doen van de wasverzorging. Afhankelijk van de grootte van uw woning en uw eigen kracht wordt bepaald op hoeveel uren huishoudelijke hulp u recht heeft. Wij rekenen graag voor u uit of u voldoende uren huishoudelijke hulp ontvangt.
Bij vervoersvoorzieningen gaat het om regionaal vervoer. U kunt daarbij denken aan de regiotaxi. Voor bovenregionaal vervoer kunt u terecht bij Valys. Ook bij de aanvraag van de Valys kan uw gemeente in bepaalde gevallen nodig zijn.
Huishoudelijke hulp of hulpmiddelen nodig?
Heeft u bij het uitvoeren van bepaalde zaken, zoals administratie, winkelen of reizen, de hulp nodig van een begeleider, dan kan dat vergoed worden vanuit de Wmo. Bestaat er behoefte aan een vorm van dagbesteding, dan kan ook deze hulp op grond van de Wmo aangevraagd worden.
Heeft u hulpmiddelen nodig, zoals een handbewogen of elektrische rolstoel, een trippelstoel of scootmobiel, dan kunt u ook daarvoor terecht bij uw gemeente. Soms is het nodig om uw woning aan te passen, bijvoorbeeld door een keuken op hoogte te maken of door een traplift te plaatsen. Ook deze voorzieningen kunnen vanuit de Wmo vergoed worden.
Heeft u een mantelzorger of ambulante hulp?
Heeft u een mantelzorger, dan wordt u al ondersteund, maar in het geval de mantelzorger bepaalde momenten heeft waarop hij of zij de zorg niet kan verlenen, terwijl u die wel nodig heeft, dan kan respijtzorg worden geregeld vanuit de Wmo. Respijtzorg is tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel om de mantelzorger een adempauze te geven.
Als ambulante hulp aan huis niet meer voldoende is en u kunt vanwege psychische of psychosociale problematiek niet zelfstandig wonen, dan kan de gemeente op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning zorgen voor een vorm van beschermd wonen.
Uw vraag niet beantwoord? Neem vrijblijvend contact op
Als u na het lezen van dit artikel nog geen duidelijk antwoord heeft op de vraag ‘welke Wmo-voorzieningen kan ik aanvragen?’ Neem dan vrijblijvend contact op met Van Niftrik Advocatuur. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar op 085 203 0903.
GRATIS ORIËNTEREND GESPREK
DIT EERSTE GESPREK MET DE ADVOCAAT IS VRIJBLIJVEND EN GRATIS.
NEEM NU CONTACT OP OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN.